Fotoskanning

Fotoskanning – en metod att göra ”laserskanning” med hjälp av en vanlig digitalkamera och ett dataprogram. 

Fotoskanning är en ”försvenskning” av det ursprungliga begreppet för denna metod att skapa 3D-modeller och 3D-bilder – Structure from Motion (SfM).

Man kan skapa bilder där föremålet, objektet eller rummet går att snurra på och se från olika håll. Man kan även enkelt skapa ”lodfoton”, trots att man inte fotat i lod. Det fina är att 3D-bilderna går att spara i en vanlig pdf-fil som går att läsa och rotera i Acrobat Reader, som ju de flesta har i sin dator. Den går förstås även att spara i många andra filformat. Man kan även publicera bilderna på webben.

Nuförtiden är arbetsprocessen att skapa sådana 3D-bilder relativt enkel. Principen är enkel: man fotograferar objekt med många bilder som överlappar varandra. Sedan processar man dessa bilder i en programvara i några olika steg. Resultatet är både fascinerande och användbart!

På senare tid har fotoskanning kommit att användas på flera sätt inom arkeologin. Både som komplement till vanliga foton och som dokumentation.

Man kan utnyttja tekniken i:

  • Dokumentation av olika typer av konstruktioner på arkeologiska undersökningar
  • Byggnadsdokumentation
  • Dokumentation/presentation av föremål
  • Skapande av terrängmodeller – 3D-landskapsfoto med hjälp av drönare

Om det finns kända koordinatsatta punkter som syns på fotona kan man skapa 3D-bilder som är georefererade. Dvs man kan få fram x,x,z från alla punkter i bilden, eller mäta avstånd och storlek på objekt i bilden.

Svensk Hällristning  Forsknings Arkiv (SHFA) har också börjat använda sig av denna metod. Se http://www.shfa.se/

Se exempel på en fotoskannad hällristning som GeoITkonsulten gjorde i all hast innan de riskerade att sprängas bort. Här visas de i ett bildspel. Varannan bild är med, varannan bild utan fotobilden. Ibland framträder ristade linjer tydligare om man inte har fotobilden, utan bara ser 3D-modellens yta med artificiellt skapad snedbelysningSkepp 1 ifylld

Flera museer har också börjat använda fotoskanning för att skapa 3D-modeller på senare tid.

Riksantikvarieämbetet har sammanställt information som vänder sig museer och som rör skapandet och publiceringen av 3D-modeller. Guide för publicering av 3D-modeller

För museer eller arkeologer som är intresserade av att komma igång med fotoskanning kan GeoITkonsulten erbjuda:

  • Workshop/Utbildning i fotoskanning utifrån den programvara GeoITkonsulten använder
  • Föredrag/Orientering kring fotoskanning utifrån GeoITkonsultens erfarenheter
  • Vara en del i ett av era projekt där fotskanning används

Ni väljer hur omfattande workshopen/utbildningen eller föredraget ska vara och hur mycket tid, pengar och personal ni vill satsa på denna kompetensutveckling. Välkommen att kontakta GeoITkonsulten om det verkar intressant eller har frågor.

Att presentera och göra 3D-bilderna/3D-modellerna tillgängliga

Man kan spara de fotoskannade 3D-bilderna som pdf-filer. Dessa går att öppna i programmet Acrobat Reader, som de flesta har i sina datorer. I Acrobat Reader finns verktyg för att rotera zooma och studera 3D-modellen. Om man vill skulle man kunna lägga in 3D-modellerna i en rapport i pdf-format. Se Exempel på pdf-filer med 3D-bilder

Se exempel på 3D-bilder i ett bildspel

Man kan också välja att publicera 3D-modellerna på webben. Se exempel på 3D-bilder/3D-modeller där du kan rotera objektet och se det från olika sidor.
Här visas de på GeoITkonsultens sida som inbäddade länkar till en tjänst där man kan lägga upp 3D-modeller (Sketchfab.com).

Annons: