Din gårds historia

Har du sett och gillar TV-serien “Det sitter i väggarna”? 

Om du inte har sett programserien kan du titta på och läsa om den här, eller på SVT Play

Har du ett hus eller gård som är lite äldre? Eller har du just köpt ett gammalt ödehus? Då kanske du är nyfiken på dess historia och hur det såg ut här förr?
Eller du kanske känner någon som har det? Då kan det ju vara en trevlig present, att ge bort en sammanställning med kartbilder och forskning kring vilka som bott på gården/torpet.

Hör ett inslag från Sveriges Radio “Stort intresse för historiska kartor

Din gårds historia

 • Jag kan hjälpa till och söka fram gamla historiska kartor och passa in dem mot dagens kartor. På så vis kan man se hur landskapet och området kring gården har sett ut tidigare och förändrat sig över tiden. Detta görs digitalt i dator. (Läs gärna det jag skrivit om detta här). De gamla kartorna söks fram i de digitala arkiven hos Lantmäteriets Historiska kartor  och Riksarkivet.
 • Jag kan dessutom göra sökningar i andra digitala arkiv för att få fram vilka som levt på gården tidigare (släktforskning).
 • Detta sammanställs i en dokumentation på papper och som digitala filer. Du får även tips om var du kan söka vidare själv och lathundar över hur du kan hantera de digitala historiska kartorna, som du får som filer.
 • Allt detta görs till fast pris. Du kan välja mellan att få både historiska kartor och “släktforskning” om de som bott på gården/torpet, eller till ett lägre pris, få enbart de historiska kartorna.
 • Beroende på hur mycket det finns eller hur komplicerat det är att hitta kartor och data om just din gård, så kan det variera hur mycket som kommer med i dokumentationen för detta fasta pris. Men med hjälp av de tips du får tillsammans med dokumentationen, kan du fortsätta söka vidare själv.
 • Det går alltid att gräva djupare i arkiven. Det du får i denna sammanställning har inte ambitionen att vara en heltäckande dokumentation, men blir en spännande inblick i din gårds historia.

Exempel på kartor från nutid till 1717 från samma område med samma utsnitt och skala. Längst ner ett par utdrag ur kyrkoböcker.

Här kan du se samma kartor i en PDF-fil. ⇒ Om man öppnar filen i AcrobatReader kan man släcka och tända kartorna som olika lager i en karta med samma utsnitt och på så sätt se och jämföra olika tiders karteringar.

Pris och omfattning

Välj mellan att få enbart de historiska kartorna eller både historiska kartor och “släktforskning” om de som bott på gården/torpet.

Historiska kartor och människorna

För 3 375 kr (inkl. moms) får du:

 • Sökning i digitala arkiv efter historiska kartor över trakten kring gården/torpet
 • Bilder av historiska kartor (digitala filer och på papper)
 • Inpassning av historiska kartor mot dagens kartor (digitala filer som kan användas i GIS-program och som en pdf-fil)
 • Släktforskning kring de som bott på gården, sammanställd i text, tabell och bilder på sidor i folkbokföring och kyrkböcker (digitala filer och på papper)
 • Tips på var du kan söka vidare själv och lathundar för hur man kan hantera de digitala historiska kartorna

Historiska kartor

För 1 500 kr (inkl. moms) får du:

 • Sökning i digitala arkiv efter historiska kartor över trakten kring gården/torpet
 • Bilder av historiska kartor (digitala filer och på papper)
 • Inpassning av historiska kartor mot dagens kartor (digitala filer som kan användas i GIS-program och som en pdf-fil)
 • Tips på var du kan söka vidare själv och lathundar för hur man kan hantera de digitala historiska kartorna

Beställning/förfrågan:

Skriv ner så mycket du vet om gården/torpet och skicka in via formuläret här nedanför. Då gör jag en snabb titt på, om jag kan hitta kartor o.s.v. innan du behöver bestämma dig för att beställa.

Om du bestämmer dig för att beställa, påbörjar jag arbetet, så fort jag har möjlighet. Du får en uppskattning av hur snart det kan bli klart. När arbetat är klart får du ett meddelande och en faktura. Dokumentationen skickas digitalt via e-post och på papper via brev, så fort fakturan är betald.

Om du hellre vill betala via kort, Klarna eller PayPal kan du beställa från vår webbplats hemmabyggare.se i stället.


  Detta är ingen bindande beställning. Du bestämmer om du vill beställa efter att jag gjort en snabb titt på vad jag kan hitta utifrån dina uppgifter om gården/torpet.
  Obligatoriska fält märkta med *


  Välj vad du intresserad av *

  Geografiska uppgifter för gården/torpet:
  Kan fakturan skickas till din epost-adress som pdf-fil i stället för på papper? *