Din gårds historia

Har du sett och gillar TV-serien ”Det sitter i väggarna”? 

Om du inte har sett programserien kan du titta på och läsa om den här, eller på SVT Play

Om du har ett hus eller gård som är lite äldre, så kanske du är nyfiken på dess historia och hur det såg ut runtomkring denna förr?
Eller du kanske känner någon som har det? Då kan det ju vara en trevlig present, att ge bort en sammanställning med kartbilder och forskning kring vilka som bott på gården.

Hör ett inslag från Sveriges Radio ”Stort intresse för historiska kartor”⇒

Din gårds historia

 • Jag kan hjälpa till och söka fram gamla historiska kartor och passa in dem mot dagens kartor. På så vis kan man se hur landskapet och området kring gården har sett ut tidigare och förändrat sig över tiden. Detta görs digitalt i dator. (Läs gärna det jag skrivit om detta här). De gamla kartorna söks fram i Lantmäteriets Historiska kartor på nätet.
 • Jag gör dessutom sökningar i andra digitala arkiv för att få fram vilka som levt på gården tidigare (släktforskning).
 • Detta sammanställs i en dokumentation på papper och som digitala filer. Du får även tips om var du kan söka vidare själv och lathundar över hur du kan hantera de digitala historiska kartorna, som du får som filer.
 • Allt detta görs till ett fast pris.
 • Beroende på hur mycket det finns eller hur komplicerat det är att hitta kartor och data om just din gård, så kan det variera hur mycket som kommer med i dokumentationen för detta fasta pris. Men det går alltid att köpa till extra tid. Eller så kan du med hjälp av de tips du får tillsammans med dokumentationen, börja söka vidare själv.
 • Det går alltid att gräva djupare i arkiven. Det du får i denna sammanställning har inte ambitionen att vara en heltäckande dokumentation, men blir en spännande inblick i din gårds historia.

Pris och beställning

För det fasta priset på 2 500 kr (inkl moms) ingår:

 • Sökning i digitala arkiv.
 • Bilder av historiska kartor (digitala filer och på papper)
 • Inpassning av historiska kartor mot dagens kartor (digitala filer som kan användas i GIS-program och på papper).
 • Släktforskning kring de som bott på gården, sammanställd i text, tabell och bilder på sidor i folkbokföring och kyrkböcker (digitala filer och på papper).
 • Tips på var du kan söka vidare själv och lathundar för hur man kan hantera de digitala historiska kartorna.

Beroende på hur mycket som finns eller hur komplicerat det är att hitta kartor och data om just ditt hus, så kan det variera hur mycket som kommer med i dokumentationen för detta fasta pris. Men det går alltid att köpa till extra tid. Eller så kan du med hjälp av de tips du får tillsammans med dokumentationen, börja söka vidare själv. Det går alltid att gräva djupare i arkiven. Det du får i denna sammanställning har inte ambitionen att vara en heltäckande dokumentation, men blir en spännande inblick i din gårds historia.

Beställning / förfrågan

Skriv ner så mycket du vet om gården/huset och skicka in via formuläret längst ner på denna sida. Då gör jag en snabb titt på, om jag kan hitta kartor o.s.v. innan du behöver bestämma dig för att beställa.

Om du bestämmer dig för att beställa, påbörjar jag arbetet, så fort jag har möjlighet. Du får en uppskattning av hur snart det kan bli klart och en faktura. Du får dokumentationen så fort den är betald och arbetet är klart. Fyll i uppgifterna längst ner på denna sida för att göra en förfrågan/beställning.

Exempel på kartor från nutid till 1717 från samma område med samma utsnitt och skala. Längst ner ett par utdrag ur kyrkoböcker.

Här kan du se samma kartor i en PDF-fil. ⇒ Om man öppnar filen i AcrobatReader kan man släcka och tända kartorna som olika lager i en karta med samma utsnitt och på så sätt se och jämföra olika tiders karteringar.

Beställning av din gårds historia:

Detta är ingen bindande beställning. Du bestämmer om du vill beställa efter att jag gjort en snabb titt på vad jag kan hitta utifrån dina uppgifter om huset/gården.


Geografiska uppgifter för gården/huset:
Kan fakturan skickas till din epost-adress som pdf-fil i stället för på papper?