Fotoskanning med Agisoft Metashape

Fotoskanning eller Structure from Motion som det egentligen heter är fascinerande att hålla på med!

Att fotografera massa bilder och sedan skapa en modell i datorn, som ser ut som en bild av det man fotat, fast där man kan vrida runt den och se från olika håll. Om man lagt in måttuppgifter eller koordinatuppgifter i bilderna kan man dessutom göra mätningar i dessa 3D-bilder. Fotoskanning–GeoITkonsulten förklarar.

Man behöver inte kunna kodning men man måste ha en programvara som fixar detta. Agisoft Photoscan är en sådan, som är relativt enkel att använda. Nu har Agisoft kommit med en uppgradering av denna som heter Agisoft Metashape.

GeoITkonsulten har gjort en ny lathund som beskriver hur man skapar och exporterar en 3D-modell i Agisoft Metashape. Arbetssätt, menyer och verktyg i programmet är i stort sett det samma som i Photoscan. I den nya lathunden har lathunden för Photoscan uppdaterats så att det stämmer med det nya utseendet i Metashape. Det finns dessutom lite mer information och tips i denna lathund. Du hittar den här: http://lathundar.geoitkonsulten.se/  Klicka vidare till Fotoskanning eller Agisoft Metashape.

Visste du att du kan ladda ner, installera och testa Agisoft Metashape gratis från deras hemsida? Programmet är fullt fungerande i demo (utan licens) förutom den detaljen att inget går att spara eller exportera. Men om man vill testa i praktiken är det ju bra. Det går även att starta en 30 dagars testperiod, innan man bestämmer om man vill köpa. Du hittar det här:  https://www.agisoft.com/downloads/installer/

Exempel på fotoskannade objekt:

Runsten, återfunnen: